Mi jobb, mint egy pohár kávé?

A válasz egyszerű. Két pohár kávé. De azért egy pohár kávé, miközben épp a jól megérdemelt pihenésünk et töltjük fürdőszobánk hatalmas sarokkádjában ücsörögve, az illatos, és habos vízben áztatva magunkat, az is jobb, mint egy sima pohár kávé. Legalább is szerintem. A kávézás nagyon sok embernél már nem csak a szervezet koffeinnel való feltöltésével egyenlő. Sokkal inkább egy fajta rituálévá vált sokaknál. A kikapcsolódás egyik kiegészítő eleme, ráadásul stílusos is. Aki szereti a kávét az ráadásul egésze3n különleges ízekben is kóstolhatja kedvencét, így az ilyen emberek számára egy fajta kalandot, izgalmat is rejt ez a szokás. Mindazon által a fürdőzés is hasonlóan kellemes élmény lehet annak, aki szeretne egy kicsit feltöltődni és pihenni. Ezt a két dolgot pedig simán össze is köthetjük, hogy duplán élvezhessük az életet egy rövid időre. Talán nem véletlen, hogy a fürdők és a kávék megismeréséért is török barátaink a felelősek, hiszen hódító seregükkel együtt, azért hasznos és kellemes dolgokat is hoztak be az országba. Mi pedig okos nemzet révén a nem kíván agresszorokat elűztük, de a kellemes szokásaikat megtartottuk.

Nem lehet azonban minden nap elmenni egy különlegesen jó kávézóba, vagy wellnessezni egyet. Sokaknak a zsebe sem engedi ezt meg, illetve az időbe sem férne bele. Nyilván ezért is olyan népszerűek az instant kávék, amik hamar elkészíthetőek, és megpróbálják vissza adni nekünk a kávézás élményét. De mi a helyzet a fürdéssel? A wellness szállodák kényeztető környezetét sokkal nehezebb vissza adni, de nem lehetetlen. Elég annyi, ha a fürdőszobánkat a pihenés szentélyévé alakítjuk át, és így minden nap kellemesen kikapcsolódva áztathatjuk magunkat. Ráadásul ehhez nem is kell túl sok minden. Fürdőszoba ötleteket rengeteg helyen találni, így biztos lesz olyan lehetőség, ami megfelel az ízlésünknek. A variációk száma pedig végtelen.

Van olyan hely, ahol a wc és a fürdő egyben van, míg máshol ezt inkább külön szobába rakják. Ha külön helységben találhatóak ezek a dolgok, akkor könnyebb a helyzetünk, viszont ha egy helyen vannak, akkor érdemes figyelni arra, hogy az egyes tárgyak összeillőek legyenek.

Ehhez először a burkolatokat érdemes kiválogatni. El kell döntenünk, hogy milyen színűre szeretnénk csinálni a szobát és ehhez csempét és padlót választani. Ilyenkor nem csak a színekre és stílusokra érdemes hangsúlyt fektetni, de a hasznosságra is. Érdemes padlóból olyat választani, ami kényelmes mezítláb, és könnyen melegen tartható, illetve a tisztítása sem okoz gondot. Persze az sem baj, ha nem árt neki a víz. A csempénél szintúgy fontos szempont lehet a könnyű takaríthatóság.

Talán a fürdő legfontosabb része a vizesblokk. Ebből is számtalan variáció létezik. Aki inkább pihenni és lazulni szeretne, annak egyértelműen a kád az ajánlott, míg az, aki csak 5 perc re jár be, hogy gyorsan megmosakodjon, az lehet, hogy jobban jár egy zuhanykabinnal. Ez egyúttal helytakarékosabb is. Persze akár mind a két féle lehetőséget megvalósíthatjuk, és beszerezhetünk egyet-egyet mind a kettőből. Akinek nincs elég helye, de szeretne fürdeni időnként, de a tusoló fülke is szimpatikus számára, annak sem kell elkeserednie. Rengeteg helyen láttam már olyan megoldást, ahol a kád és a zuhanyzó össze volt építve. Így egy kád helyén megvalósult a fürdés lehetősége és a tusolásé is egyben. Egy szó, mint száz, bárki megtalálhatja szíve vágyát.

Ha kitaláltuk, hogy inkább fürdeni szeretnénk-e, vagy megelégszünk a tusolóval (felhívom rá a figyelmet, hogy tusolás közben a kávézás szenvedélyének hódolni sokkal nehezebb, mint fürdés közben), akkor nincs más dolgunk, mint egy pofás kis mosdót választani, ami stílusban és színben is illik a helységbe, és ráadásul még a céljainknak is megfelel. Lehetőségeinknek ismét csak fantáziánk és pénztárcánk szabhat határt. A különböző formák és stílusok között válogatva hamar elveszíthetjük időérzékünket. Persze az sem mindegy, hogy hányra lesz szükségünk, mennyi hely van nekik. Nyilván itt sem árt előre gondolkozni és a csaptelepekkel együtt válogatni, hogy meglegyen a harmónia. Igény itt sem marad kielégületlen, hiszen a régies stílustól kezdve egészen a legmodernebb, érintőképernyős csapokig minden elérhető.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor már csak két dolog van hátra, hogy a megvalósítás rögös útjára lépjünk. Ebből az első a fűtés. Az egyik legrosszabb dolog a világon, amikor nem merünk kijönni a forró vízből, mert tudjuk, hogy hideg van a szobában és dideregni kell. Aztán amikor mégis rászánjuk magunkat, akkor lesz 2 percünk rá, hogy megtörölközzünk, és rohanjunk kifelé a takaró alá, vagy egyéb meleg helyre, különben meg is fázunk. Érdemes előre gondolni rá, hogy mi lesz hideg időben, és felszerelni egy hősugárzót, vagy padlófűtést. Sok helyen kapni olyan kádat is, amiben eleve van beszerelve fűtés, ami szintén növelheti a komfortot. A törölköző melegítő is egy nagyon jó megoldás lehet ilyen téren, hiszen kifejezetten univerzális a felhasználása. Egyrészről melegíti a levegőt, másrészről, nem kell külön törölközőtartót beszereznünk, ráadásul a nedves textilt is megszárítja és kellemesen langyos lesz, mire legközelebb használni fogjuk.

Ha már elértük, hogy fürdőnkben ideális hőmérséklet uralkodjon télen is, akkor már csak a bútorok beszerzésén kell törni a fejünket. Választékban hiány továbbra sem lesz, ami választásunkat meghatározza, az ízlésünk, a szoba mérete és a pénztárcánk vastagsága. A stílus mellett érdemes itt is figyelni a hasznosságra, és a lehető legjobb térkihasználásra.

Végül, de nem utolsó sorban a kiegészítők maradtak. Gondoljuk végig, hogy mi az, amire szükségünk lehet még. Gondolok itt a szappantartóra, kisebb szekrényekre, wc ülőkére és hasonlókra. Amennyiben valóban sok időt töltünk majd a vízben való regenerálódással, úgy érdemes pohár tartót, gyertyatartót beszerelni, ami jól jöhet még a későbbiekben.

Miután teljesen kész lett a fürdőnk, már csak rajtunk múlik, hogy hányszor és hogyan használjuk ki. Aki jól csinálja, az minden nap egy wellnessben érezheti magát, legalább egy rövid időre, amíg kipiheni a nap fáradalmait. A kávé szerelmeseinek ez a szoba tökéletes lesz arra, hogy a lehető legteljesebb ellazulás mellett fogyasszák el kedvenc italukat, ezzel is növelve az élményt.