Könnyen jött, könnyen ment, de az új, takarékos keringető szivattyúval könnyen vissza is jön

Az ember mindig arról álmodik, hogy megnyeri a lottó ötöst, és megoldódik minden problémája. A valóság azonban ennél sokkal bonyolultabb: a lottó ötöstől nem oldódik meg minden problémánk – de nem is kell lottó ötöst nyerni ahhoz, hogy megoldjuk őket.

Én ezt a héten tanultam meg, ugyanis sorsjeggyel sikerült egy kisebb összeget bezsebelnem, ami nagyon régi álmom volt, és pont ezért, nagyon boldog is voltam utána. Azonban amint hazaértem, jött a hidegzuhany: késő őszre járt már az idő, és a megszokott langyostól eltérően most ugyanolyan hideg volt a lakásomban, mint odakint. A radiátorokat megtapogatva kiderült, hogy mindegyik hideg, így nagyon gyorsan hívtam egy szerelőt, hogy megtaláljuk a probléma okát.

Mint kiderült, a fűtési keringető szivattyú mondta fel a szolgálatot, ami olyan régebbi rendszerben, mint az enyém, nem egy szokatlan dolog. Természetesen nem lehetett várni, és azonnal új szivattyút kellett beszereznem, hisz különben csak tovább ülhettem volna a hidegben a tél közepéig. A szerelővel gyorsan egyeztetve kiválasztottuk a legmegfelelőbb típust, aztán meg is rendeltük az új Grundfos keringető szivattyúmat, ami ezután a meleg víz áramlását fogja majd biztosítani a fűtési rendszeremben.

Persze eléggé a padlón éreztem magam, hisz úgy gondoltam, hogy végre lesz egy kis időm fellélegezni a nyereményemmel, és valami különleges pihenést is megengedhetek magamnak, erre rögtön ez történt. A fűtés még aznap megoldódott, de a keserű szájíz megmaradt, egészen az első számláig, amit kaptam.

Akkor azonban, legnagyobb meglepődésemre kiderült, hogy a fűtésszámlám jelentősen alacsonyabb lett! Alig hittem a szememnek és azonnal el is kezdtem utánajárni az interneten, hogy ennek mi lehet az oka: végül pedig rájöttem, hogy valószínűleg az új Grundfos keringető szivattyúm tehet róla.

Mint kiderült, egy ilyen keringető szivattyú egy háztartás energiaigényének egy igen jelentős hányadát kiteszi, főleg, ha olyan régi típusú eszköz van valakinél, mint nálam volt. A helyette beszerelt Grundfos keringető szivattyú azonban vagy 80%-al kevesebb energiát fogyaszt, mint a korábbi, és ez már azonnal, az első hónapomban egy csökkenést jelentettem a számláimban is. (És akkor nem is néztem még hozzá olyan tényezőket, mint az automatikus éjszakai üzemmód, ami tovább segíti az energiaoptimalizálást.)

Gyors fejszámolás után rájöttem, hogy a nyereményem alig 3 év alatt teljesen vissza fog jönni hozzám – utána pedig minden egyes nappal csak tovább nő. Így nézve pedig már nagyon örültem neki, hogy a korábbi keringető szivattyúm elromlott, és kényszerítve lettem arra, hogy egy új, energiatakarékosabb változatot szerezzek be belőle, hisz e nélkül sose tettem volna meg.

Ezek után pedig úgy érzem, hogy nem is a lottó az, ami meg fogja oldani a problémáimat: én magam is tehetek arról, hogy több pénzt tudjak félrerakni, és ez az, ami hosszú távon számít.