Egy kávézóban elengedhetetlen a megfelelő hőmérséklet

Amikor elindítottuk a párommal a kávézónkat, azt hittük, hogy a kihívás csupán annyi, hogy finom kávékat kell főznünk és akkor az emberek szeretni fognak minket, és folyamatosan lesznek vendégeink. De rá kellett jönnünk, hogy ez mind nem elég. Nagyon fontos például a marketing stratégia és a reklámok, amiket alkalmazunk, legyenek akár online reklámok, vagy offline megjelenések. Aztán fontosak vagyunk mi magunk és a többi pincérünk is: megjelenés, ápoltság, kedvesség, közvetlenség. Aztán fontos még a kávézónk tisztasága, stílusossága, kényelmessége. Például nagyon sok cserepes növényünk van, ami nagyon jó hangulatot ad a helynek. Aztán vannak olyan dolgok is, amiket a vendégeknek nem is szabad észrevenni, de mégis ott kell lennie a háttérben. Ilyen például egy jó klímaberendezés. Természetesen látszik, hogy ott van a falon, ha az ember ránéz, de egyébként senki nem néz rá, mert nincs értelme. Egyszerűen csak örülnek neki nyáron, hogy végre egy kicsit a hűvösben lehetnek, és nem panaszkodnak a meleg miatt. Ráadásul, ha inverteres klímád van, mint nekünk, akkor télen fűtéskiegészítőként is használthatod. Ez nekünk például azért fontos, mert a fűtőtestek a kávézó hátuljában vannak, és az ablakok melletti asztaloknál eléggé hűvös tud lenni. De mivel pont felette találhatóak a klíma berendezések, így ez a gond is meg van oldva. A vendégeknek pedig csak élvezniük kell a meleget és a finom kávét.

Klíma akció szereléssel együtt egyébként nagyon nehezen található, de nekünk sikerült kifogni egy nagyon jó ajánlatott az Intensa klímától. Soha jobbal nem találkozott még a férjem sem, aki a kávézó beindítása előtt ingatlanos ügynökként dolgozott és többször is belekeveredett hasonló témákban.

Egyébként egy olyan cégről van szó, aki több mint huszonöt éve jelen van a magyar piacon NKH hatósági regisztrációval, importőrként és nagykereskedőként egyaránt. Országos szervízzel rendelkeznek, mindenhol gyorsan lehet az ügyeket intézni velük. Vállalja a cég a házhoz szállítást, a klímaberendezések üzembe helyezését, karbantartását és amennyiben szükséges, az alkatrész szállítását is. A klímaberendezéseik pedig energiatakarékosan működnek. De mindezt bővebben is elmesélem, mert szerintem nagyon hasznos tudnivaló azoknak, akik klímaberendezést szeretnének.

Tehát, ahogyan említettem, egy inverteres klímaberendezés fűtésre és hűtése is képes. Amit azonban nem említettem az nem más, mint hogy párátlanítóként is működik. Ez rengeteg helyen fontos, például a kávézónkban is, ahol alattunk pince van, felettünk még három emellett, vastagok a falaink és csak délelőtt süt be néhány órát a nap. Mindemellett pedig kívülről futó növénnyel be van növesztve a falunk. Ezek a körülmények tökéletesek a nedves belső kialakulásához, valamint a penészedéshez is. Ugyebár, azonban senki nem szeretné az egészségét kockáztatni egy kávéért.

Na de visszatérve eredeti funkciójára: mitől másak ezek a klímaberendezések, mint a többiek (ez előbb említetteken túl)? Abban, hogy szemben a hagyományos típusúakkal, amelyek kikapcsolnak, ha elérték a kívánt hőmérsékletet, és a beállított hőmérsékletet azzal érik el, hogy folyamatosan ki- és bekapcsolódnak, az inverteres klímaberendezések soha nem kapcsolnak ki teljesen. Ez pedig sokkal inkább kedvező energiafelhasználást jelent. Ezek a gépek átlagosan 50%-os teljesítménnyel működnek és folyamatos szabályozást biztosítanak. Egyébként pedig ez sokkal kellemesebb érést kelt, mint a folyamatos ki- és bekapcsolódás, mivel nincsen hőingadozás, és sokkal precízebben lehet szabályozni a hőmérsékletet. A folyamatos működésnek pedig van még egy nagyon jó előnye, ami egy kávézóban például nagyon fontos (mondjuk szerintem otthonokban is elég mérvadó): az inverteres klímaberendezések sokkal csendesebbek, mint a társaik, pontosan azért, mert soha nem működnek 100%-osan. Komolyan mondom ez a legokosabb döntés, amit a ember meghozhat, ha klímafelszerelést szeretne vásárolni. Ha pedig kifejezetten a hideg levegő kifújásáról van szó, ezeknél a klímáknál nincs hideg légáram, mint az általánosoknál, mivel a folyamatos működésnek köszönhetően alacsonyabb teljesítménnyel működik a gép.

A berendezés telepítésére egyébként 12 hónap garanciát vállal a Fábián Group Kft., akik a szerződött szervizpartnerek. A cégnek minden munkása szakképzett, amit elég fontos dolognak tartok, mivel komoly dologgal foglalkoznak, amit nem szabad és nem lehet csak úgy csinálni. Éppen ezért foglalkoznak ők a karbantartással is, aminek a fontosságáról rögtön beszélni is fogok. Félévente, egy előre egyeztetett időpontban jönnek el hozzánk és nézik át a gépjeinket. Ilyenkor tisztítják meg belülről is, mivel nekünk csakis kívülről szabad letörölnünk. A karbantartás természetesen azért fontos, hogy minél hosszabb életű legyen a berendezés. Emellett fontos azonban még azért is, mert a karbantartással járó belső tisztítás során kipucolják azokat a részeket, amiket mi nem is tudunk, hogy léteznek. Pedig vannak, és főleg a párátlanítás során végzett funkció miatt rettenetesen benedvesednek. A nedves helyek pedig, mint tudjuk, paradicsomjai a bacilusoknak és kórokozóknak. Ha otthon van ilyen berendezésed, akkor a saját, és családtagjaid érdekében, ha pedig, például egy kávézóban, akkor a vendégeid egészsége érdekében elengedhetetlen, hogy félévente eljöjjenek hozzád karbantartani és tisztítani a berendezést.

Azt hiszem most már minden fontosat elmeséltem nektek. Mi, amint láthatjátok, nagyon komolyan vettük a dolgot, és oda figyeltünk, hogy megfelelően válaszunk klímát. Az, hogy mindehhez még a beszerelés is hozzátartozott, csak hab volt a tortán.